
Θέση

Οργάνωση
H Μονάδα από το Μάρτιο του 1987 λειτουργεί με την τυπική οργάνωση Σμηναρχίας Μάχης.Στη δύναμη της 126 ΣΜ ανήκει η:

Αποστολή
Αποστολή της Μονάδας είναι η διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας με κατάλληλη οργάνωση, εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των μέσων και συστημάτων που διαθέτει ή μετασταθμεύουν σ' αυτή για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια.Ιστορικό

Την ίδια περίοδο χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο εκπαίδευσης στρατευσίμων Διοικητικών ειδικοτήτων. Στο τέλος του 1967 υπήχθη στο ΑΤΑ ως ανεξάρτητη ΣΑΒ και τον Ιούλιο του 1974 μετονομάστηκε σε 126 Σμηναρχία Μάχης έχοντας υπό τη Διοίκησή της το Αεροπορικό Απόσπασμα Τυμπακίου και από το 1987 το Αεροπορικό Απόσπασμα Καρπάθου.
Στη Mονάδα δεν υπήρχαν αεροπλάνα έως την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Την 20η και 21η Ιουλίου 1974 αεροσκάφη F-5A Freedom Fighter της 111ΠΜ, F-4E Phantom της 117ΠΜ προσγειώνονται στο Α/Δ Ηρακλείου, με σκοπό να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στην Κύπρο.
Aπό το 1975 κατασκευάζονται καταφύγια αεροσκαφών και αναβαθμίζεται το αεροδρόμιο. Από τότε και μέχρι τον Ιούλιο του 1989 αποτελούσε σταθμό ευκαιριακών μετασταθμεύσεων.
![]() | Τον Ιούλιο του 1989 στη Μονάδα εντάχθηκε η 334 ΜΠΚ, με αφη F-1CG η οποία επιχειρούσε μέχρι τη στιγμή που διακόπηκε η λειτουργία της, τον Ιούλιο του 2000. Στις 24-2-05 εντάχθηκαν στη Μονάδα, προερχόμενα από 138ΣΜ, η 11η ΜΚΒ, η 12η ΜΚΒ, το ΚΔΕ S-300 PMU-1, καθώς και το Σμήνος TOR-M1 της 438 ΜΑΦ. |
![]() | Στις 8-12-06 με απόφαση του ΓΕΑ συγκροτείται μία (1) Μοίρα Κ/Β (11η ΜΚΒ) που προήρθε από τη συγχώνευση των Μοιρών 11ης ΜΚΒ, 12ης ΜΚΒ, ΚΔΕ S-300 και του Σμήνους TOR- M1 της 426 ΜΑΦ, η οποία είναι εντεταγμένη Μοίρα και υπάγεται διοικητικά στην 126 ΣΜ και επιχειρησιακά στο ΑΤΑ. |


Για την εκτέλεση της αποστολής της η Μονάδα συνεργάζεται στενά και αλληλοϋποστηρίζεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Η ΥΠΑ ασκεί τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας όλων των αφών πολιτικών και πολεμικών. Για τις προσγειώσεις-απογειώσεις των αφών της ΠΑ χρησιμοποιείται ο διάδρομος του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».
Ιστορία Του Αεροδρομίου Ηρακλείου (Σήμερα "Νίκος Καζαντζάκης")

Στις 2/4/39 προσγειώνεται με επιτυχία Αφος της Ελληνικής Εταιρείας Εναέριων Συγκοινωνιών τύπου Junkers 20 θέσεων. Αμέσως μετά την προσγείωση έγιναν και τα εγκαίνια του Αεροδρομίου. Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρευρέθηκε ο τότε Δντής του Υπουργείου Αεροπορίας κ. Δουράκης, που διάβασε ομιλία του Υπουργού, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.
Απόσπασμα από την ομιλία:
«Μοι ανέθεσεν δια τούτο να εκφράσω την λύπην του και να βεβαιώσω τον Κρητικό λαό ότι αι προσπάθειαι τα οποίας κατέβαλεν το Υπουργείο Αεροπορίας δια να φθάση εις το σημείον ώστε από σήμερον η Κρήτη να συνδέεται μετά της πρωτευούσης συγκοινωνιακώς εντός 90΄της ώρας θα συνεχισθούν. Η γραμμή αύτη ήτις από πολλών ετών συνεζητείτο και εμελετάτο και διαρκώς ανεβάλλετο, έλαβεν ήδη σάρκα και οστά…Η κυβέρνηση συνεχίζουσα τας προσπαθείας της και μη φειδομένη δαπανών θα συμπληρώση άνευ διακοπής απάσας τας επιγείους εγκαταστάσεις και το ταχύτερον δυνατόν, ώστε ο αερολιμήν Ηρακλείου να καταστή συντόμως ικανός να εξυπηρετή ανέτως την ημετέρα και τας ξένας Αεροπορικάς εταιρείας επ΄ωφελεία της Κοινωνίας του τουρισμού και του εμπορίου…»

«Τρεις συνεχόμενες προσγειώσεις έγιναν μέχρι 14/4/39, οπότε και άρχισαν οι τακτικές (τρεις εβδομαδιαίως) πτήσεις. Στις 6-5-39 προσγειώνεται Αφος της ΚLM για ανεφοδιασμό με προορισμό την Αίγυπτο».
Πολεμικές επιχειρήσεις



Μετά την κατάληψη της Κρήτης οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο για την υποστήριξη των πολεμικών τους επιχειρήσεων. Σε αυτό στάθμευαν διάφορες Μοίρες Αφών που είχαν ως αποστολή την επιτήρηση της Ν.Α. Μεσογείου και την υποστήριξη των δυνάμεων του Ρόμελ. Γι’ αυτό το λόγο αποτελούσε συχνό στόχο των συμμαχικών επιθέσεων.


Στις 12-10-44 άρχισε η επισκευή του Αεροδρομίου.

Στις 10-5-1945 προσγειώθηκε το τελευταίο αεροσκάφος της Luftwaffe που μετέφερε το Γερμανό στρατιωτικό Δκτή Φρουρίου Κρήτης Μπέντακ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Άγγλο Ταξίαρχο Kirkman και τον Έλληνα Αντιπρόσωπο Στρατηγό Φουντουλάκη και υπέγραψαν το πρακτικό για την παράδοση στην Κρήτη άνευ όρων των Γερμανικών και Ιταλικών δυνάμεων.

Μετεωρολογικός Σταθμός Επιφανείας
Ο Μετεωρολογικός Σταθμός Ηρακλείου είναι κύριος συνοπτικός, ιδρύθηκε το 1908 και εγκαταστάθηκε στο χώρο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας ως συνοπτικός σταθμός. Τα τότε δελτία, που σώζονται έως σήμερα, είναι γραμμένα στην Αγγλική και Αραβική γλώσσα. Οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις, σύμφωνα με τα βιβλία, στέλνονταν στη GIZA της Αιγύπτου.Μετά το 1930 και έως το 1963 ο Μετεωρολογικός Σταθμός λειτουργεί στο χώρο του Α/Δ Ηρακλείου ως κύριος συνοπτικός, στέλνοντας 8 παρατηρήσεις ημερησίως, ενώ από το 1963 έως και σήμερα λειτουργεί στην νέα του θέση περί τα 100μ. βορειότερα από την προηγούμενη θέση.




Μετεωρολογικό Γραφείο
Ιδρύθηκε το 1971 και λειτουργεί όλο το 24ωρο στο χώρο του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου, παρέχοντας μετεωρολογικές πληροφορίες στα πληρώματα στρατιωτικών και πολιτικών Αφών καθώς και Μετεωρολογική Υποστήριξη στη Δνση ΠΣΕΑ της Νομαρχίας.Μετεωρολογικός Σταθμός Ανώτερης Ατμόσφαιρας
Ο ΜΣΑΑΗ ιδρύθηκε το 1972 και λειτουργεί ανέκαθεν στη τωρινή του θέση εκτελώντας καταρχάς δύο ραδιοβολίσεις και δύο ανεμοβολίσεις με το σύστημα GMD, αργότερα με το CORA , VAISALA και σήμερα με το πιο εξελιγμένο Digi II .Η λειτουργία του σταθμού διακόπηκε από το 1993 έως 1/9/1995 και επαναλειτούργησε με την εκτέλεση μιας ραδιοβόλισης και τριών ανεμοβολίσεων. Το 1995 με την κατάργηση των σταθμών Ωμέγα έγινε αναβάθμιση του συστήματος και η μετάπτωση του σε Loran και GPS.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου