Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Άψογη ελληνογαλλική συνεργασία σε αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο.

«Η άψογη ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία πρέπει να λάβει και συγκεκριμένες μορφές υλοποίησης, μια από τις οποίες είναι η διενέργεια κοινών αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο μεταξύ του γαλλικού ναυτικού και του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Κριστόφ Φαρνό, στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, επί του γαλλικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», που ναυλοχούσε στο Φαληρικό Ορμο.
Είχε προηγηθεί μία ολόκληρη εβδομάδα έντονης εκπαιδευτικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο
πλευρών στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου, ενώ η συνεκπαίδευση ολοκληρώνεται αύριο στη Σούδα, όπου η ομάδα μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου, αποτελούμενη από επτά συνολικά πλοία διαφόρων τύπων, συνεκπαιδεύτηκε με πλοία του Αρχηγείου Στόλου, που είχαν προγραμματίσει για το ίδιο διάστημα την άσκηση «Αστραπή» (δύο φρεγάτες, δύο πλοία γενικής υποστήριξης, πέντε πυραυλάκατοι και πέντε κανονιοφόροι), καθώς και με περισσότερα από 60 μαχητικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, που μετείχαν σε αποστολές COMAO διπλού ρόλου (φίλια-εχθρικά), μαζί με τα γαλλικά αεροσκάφη (Ραφάλ, Σούπερ Εταντάρτ και Χοκάι), που εξορμούσαν από το αεροπλανοφόρο.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης μονάδες ραντάρ, ενώ για επιχειρήσεις Έρευνας-Διάσωσης Μάχης (CSAR) ελικόπτερα Σούπερ Πούμα και κομάντος της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας-Διάσωσης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτών των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, δόθηκε η ευκαιρία στη γαλλική πλευρά να παρουσιάσει στην ελληνική τόσο το σύγχρονο μαχητικό Rafale, στη ναυτική του έκδοση, που είναι ένα εκ των υποψηφίων στο διαγωνισμό για το νέο μαχητικό αεροσκάφος της Π.Α. (μαζί με τα Eurofighter, F-16C/D, F/A-18F/E, Gripen), όσο και την πρότασή της για το πρόγραμμα της νέας φρεγάτας του Π.Ν. με τη FREMM.
Στη δεξίωση που ακολούθησε επί του αεροπλανοφόρου παρέστη ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Τασούλας, ο οποίος ερωτηθείς από την «Α» δήλωσε ότι «η παρουσία του αεροπλανοφόρου “Σαρλ ντε Γκoλ” στις ελληνικές θάλασσες υπογραμμίζει τη διαρκή ελληνογαλλική συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα, που έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν, αλλά και παρόν και μέλλον». Το «παρών» έδωσαν επίσης ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Βασίλης Κλόκοζας και ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Γιάννης Καραΐσκος.
Ολοκληρώνεται αύριο η παραμονή της ομάδας μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου στο ναύσταθμο της Σούδας στην Κρήτη και η συνεκπαίδευση του προσωπικού της στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που λειτουργεί εκεί εκπαιδεύοντας τα αγήματα νηοψίας των πλοίων στην αντιμετώπιση των πειρατών και των άλλων ασύμμετρων απειλών στις διεθνείς θάλασσες, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Κερινιάρ, ο οποίος είναι ο τακτικός διοικητής της ομάδας μάχης του «Σαρλ ντε Γκολ», η γαλλική δύναμη έμεινε κατενθουσιασμένη από την απόδοση, τον επαγγελματισμό και τις επιδόσεις των Ελλήνων στρατιωτικών, αεροπόρων και ναυτικών.
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης apogevmatini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails

Συνολικές προβολές σελίδας