Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

«Αστραπή» του ΠΝ στο Αιγαίο (Φωτογραφίες)

Το defencenet.gr παρουσιάζει τις πρώτες φωτογραφίες και τα πρώτα συμπεράσματα από τη μεγάλη άσκηση «Αστραπή» του Πολεμικού Ναυτικού που διεξήχθη στο κεντρικό νότιο Αιγαίο τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
Ήταν μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις του Στόλου καθώς δεν επρόκειτο μια άσκηση αλλά πρακτικά για τέσσερις, που εξελίσσονταν ταυτόχρονα. Έτσι εκτός από την «Αστραπή» -στην οποία μετείχαν πρωταγωνίστησαν οι Φρεγάτες- οι μονάδες του Ναυτικού εκτέλεσαν και τις ασκήσεις «Ορμή» της διοίκησης Ταχέων Σκαφών, «Βροντή» της διοίκησης Κανονιοφόρων και «Αιγιαλός» της διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων.
Image
Για την πραγματοποίηση και των τεσσάρων αυτών παράλληλα εν εξελίξει ασκήσεων το ΠΝ κινητοποίησε ένα από τους μεγαλύτερους αριθμούς σκαφών αλλά και ελικοπτέρων. Πιο συγκεκριμένα στο Αιγαίο βρέθηκαν 12 Φρεγάτες, χωρισμένες σε δύο Μοίρες Α΄ και Β΄, τουλάχιστον 15 πυραυλάκατοι (ΤΠΚ) και κανονιοφόροι, και αριθμό υποβρυχίων μεταξύ των οποίων ο «Παπανικολής» (S-120) και Τρίτων  (S-112) κλάσης «Γλαύκος». Η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) είχε αποσπάσει τουλάχιστον 8 ελικόπτερα για επιχειρήσεις επί των Φρεγατών, για την εκτέλεση της «Αιγιαλός» δύο σκάφη κλάσης «Σάμος» (LST), ενώ τέλος την υποστήριξη του Στόλου είχαν αναλάβει τα Πλοία Γενικής Υποστηρίξεως «Αλιάκμων» και «Προμηθεύς».
Image
Να σημειωθεί ότι όλα τα σκάφη ήταν συνεχώς και τις πέντε της άσκησης σε πλου και τα σενάρια των ασκήσεων δεν σταμάτησαν καθόλου, εξελίσσονταν με άλλα λόγια 24 ώρες το 24ωρο. Οι βολές που πραγματοποιήθηκαν –και ήταν με πραγματικά πυρά-  προέρχονταν από τα κύρια πυροβόλα των πλοίων (πυροβόλα των 5 ινστών και OTO-Melara των 76 χλστ.), όπως και από αντιπυραυλικά συστήματα Phalanx. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν αντιαεροπορικά κατά ανεμουριού που ρυμουλκούσε Liar Jet ιδιωτικής εταιρείας και μάλιστα τα πυρά ήταν τόσο εύστοχα που το ανεμούριο διαλύθηκε μετά από λίγα περάσματα.
Οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας περιελάμβαναν επίσης πετρελεύσεις, οι οποίες έγιναν με απόλυτη συσκότιση –εκτός των προβλεπόμενων φώτων πορείας των πλοίων- και σε πλήρως επιχειρησιακές συνθήκες, όπως και οι από/προσνειώσεις ελικοπτερων τα οποία μετείχαν σε ανθυποβρυχιακά σενάρια.
Μια από τις κύριες φάσεις της άσκησης περιλάμβανε mega-προσβολή από τουλάχιστον 40(!) μαχητικά αεροσκάφη, κυρίως F-16 από τις βάσεις τους στην Κρήτη, αλλά και F-4AUP, ενώ το Στόλο «προστάτευε» δύναμη αεροσκαφών Mirage 2000EGM της 332Μ. Έτσι στο αεροπορικό κομμάτι της άσκησης πραγματοποιήθηκαν και πλήρη σενάρια εικονικών αερομαχιών μεταξύ των αεροσκαφών που επιχειρούσαν να προσβάλουν τις κύριες μονάδες του Στόλου και αυτών που είχαν το ρόλο της προστασίας του.
Image
Την τελευταία φάση της άσκησης παρακολούθησαν οι ΑΝΥΕΘΑ Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Γεωργίου από τη Φρεγάτα Ύδρα ο πρώτος και από αεροσκάφος EMB-145H ΑΣΕΠΕ ο δεύτερος.

Image

Image

Image

Image

Image


defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails

Συνολικές προβολές σελίδας