Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Optic WiNdmill '09, οι δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις της ΠΑ


Οι δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της άσκησης Special Project Optic Windmill 2009, στο Πεδίο Βολής Κρήτης.

Η αντιβαλλιστική και δικτυοκεντρική άσκηση «Ειδικό Έργο Οπτικός Ανεμόμυλος 2009» πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Νοεμβρίου, με συμμετοχή ολλανδικών, ελληνικών και γερμανικών δυνάμεων.
Στις 4 Νοεμβρίου δύο μονάδες βολής βλημάτων εδάφους-αέρος Patriot της Ολλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας αναχαίτισαν δύο στόχους, που εξομοίωναν Τακτικά Βαλλιστικά Βλήματα (ΤΒΜ) και εκτοξεύθηκαν από βραχονησίδα στην περιοχή της Σαντορίνης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας της Ολλανδίας, εναντίον κάθε στόχου εκτοξεύθηκαν δύο βλήματα Patriot, κατά το πάγιο δόγμα βολής για μεγιστοποίηση της πιθανότητας επιτυχίας. Οι βολές Patriot πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ευρύτερων, σύνθετων σεναρίων αεράμυνας, στα οποία συμμετείχαν
από την ελληνική ΠΑ το Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) τύπου Erieye EMB-145H, πλήθος μαχητικών και μία Μοίρα Patriot, από τον Ελληνικό Στρατό μία εκσυγχρονισμένη Πυροβολαρχία βλημάτων εδάφους-αέρος Ι-ΗAWK ΡΙΡ Φάσης ΙΙΙ, καθώς και η γερμανική φρεγάτα Αντιαεροπορικού Πολέμου (AAW) Περιοχής HAMBURG (F220). Τον συντονισμό και την ασφάλεια των ασκούμενων δυνάμεων ανέλαβαν το 3ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ) της Ζήρου στην ανατολική Κρήτη και αντίστοιχο κινητό ολλανδικό Κέντρο Ελέγχου και Αναφοράς (CRC).
Δεκάδες ελληνικά μαχητικά σχεδόν από όλους τους τύπους της ΠΑ ανέλαβαν ρόλους επιτιθέμενης -«ερυθρής»- δύναμης, ενώ τα πλέον πρόσφατα αποκτήματα, F-16 Block 52+ Advanced ανέλαβαν ρόλο αμυνόμενου -«μπλε»- για την προστασία της γερμανικής φρεγάτας και των αντιαεροπορικών συστημάτων. Η επιτιθέμενη δύναμη ασκήθηκε με επιτυχία στην εκτέλεση εικονικών βολών βλημάτων εναντίον πλοίων AM39 Exocet και Βλημάτων Αντι-Ραντάρ Υψηλής ταχύτητας (HARM). Οι παραδόσεις των F-16 Block 52+ Advanced στην 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης του Άραξου άρχισαν εφέτος και θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2010. Πρόκειται για τον μοναδικό τύπο μαχητικών της ΠΑ προς το παρόν, με ικανότητα Ζεύξης Δεδομένων Link-16. Η ασύρματη αυτή ζεύξη λειτουργεί σε συχνότητες UHF με πρωτόκολλο Διαίρεσης Χρόνου Πολλαπλής Πρόσβασης (TDMA).

Αυτό σημαίνει πως κάθε μονάδα που συμμετέχει στο δίκτυο Link-16 εκπέμπει δεδομένα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και δέχεται δεδομένα στις υπόλοιπες. Έτσι, οι μονάδες του δικτύου αποκτούν πλήρη επίγνωση κατάστασης (situational awareness) με πληροφορίες θέσεις, πορείας και ταχύτητας για τις εχθρικές μονάδες, καθώς και αντίστοιχες πληροφορίες για τις φιλικές δυνάμεις, το αξιόμαχο και τα αποθέματα όπλων τους. Στην πρόσφατη άσκηση, στο δίκτυο Link-16 συμμετείχαν τα μαχητικά F-16 Block 52+ Advanced και το ΑΣΕΠΕ Erieye της ΠΑ, τα ολλανδικά συστήματα Patriot και το κέντρο CRC, καθώς και η φρεγάτα HAMBURG.
Η πολυεθνική άσκηση «Οπτικός Ανεμόμυλος» άρχισε να διεξάγεται το 1996 με πρωτοβουλία των ολλανδικών ενόπλων δυνάμεων και με συμμετοχή μονάδων της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Αντικείμενο ήταν η Εκτεταμένη Αεράμυνα, όρος του ΝΑΤΟ που προσθέτει την αντιμετώπιση κατά βαλλιστικών βλημάτων στην κλασική έννοια της άμυνας κατά αεροσκαφών. Η άσκηση διεξαγόταν αρχικά στην ολλανδική αεροπορική βάση De Peel, αλλά για τις δραστηριότητες του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2001 προτιμήθηκε η Σιγκονέλα της Ιταλίας.

Η διοργάνωση εκείνη διακόπηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Μέχρι το 2002 η άσκηση διεξαγόταν κάθε χρόνο, ενώ από τότε πραγματοποιείται περίπου ανά διετία. Από το 2004 πραγματοποιείται στο Πεδίο Βολής Κρήτης, προσομοιώνοντας για τις μη ελληνικές δυνάμεις την ανάπτυξη σε μακρινά θέατρα επιχειρήσεων, εκτός περιοχής φυσικής αρμοδιότητας του ΝΑΤΟ.
hellenicdefense.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails

Συνολικές προβολές σελίδας