Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Επιτυχής αντιβαλλιστική δοκιμή στο ΠΒΚ με ολλανδική, ελληνική & γερμανική συμμετοχή

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι αντιβαλλιστικές βολές που πραγματοποίησαν χθες 4 Νοεμβρίου ολλανδικά συστήματα αντιαεροπορικών βλημάτων Patriot στο Πεδίο Βολής Κρήτης, με συμμετοχή γερμανικής φρεγάτας και δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το πολυσύνθετο σενάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μοναδικής για τα δεδομένα της χώρας μας συμμαχικής άσκησης με την επωνυμία «Ειδικό Έργο Οπτικός Ανεμόμυλος» (Special Project Optic Windmill: SPOW) 2009.
Υπό το πρίσμα των απειλών που ενδεχομένως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν χώρες της συμμαχίας, τα αντιβαλλιστικά συστήματα
Patriot αναχαίτισαν στόχους τύπου βαλλιστικού βλήματος που εκτοξεύτηκαν από βραχονησίδα πλησίον της Σαντορίνης, προσφέροντας πολύτιμα συμπεράσματα στις ένοπλες δυνάμεις των κρατών που συμμετείχαν, ενώ απέδειξαν το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας του προσωπικού, αλλά και τη δυνατότητα συνεργασίας τόσο σε επίπεδο ΝΑΤΟ, όσο σε επίπεδο κλάδων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Στην άσκηση συμμετείχαν δύο ολλανδικές Μοίρες Patriot, η προηγμένη φρεγάτα Αντι-Αεροπορικού Πολέμου (AAW) Περιοχής HAMBURG κλάσης SACHSEN του Γερμανικού Ναυτικού, ελληνικές μονάδες αντιαεροπορικών βλημάτων Patriot και Ι-HAWK, καθώς και δεκάδες μαχητικά της ΠΑ. Τα τελευταία εκτέλεσαν σημαντικές αποστολές που θα βοηθήσουν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, καθώς ορισμένες από αυτές πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τα ελληνικά πληρώματα.
Την εκτέλεση των βολών παρακολούθησαν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί από την Ελλάδα και την Ολλανδία, οι οποίοι αμέσως μετά τις επιτυχημένες βολές δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για τα αποτελέσματα της άσκησης. Όταν πριν από δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2007, εκτελέστηκε η πρώτη στην Ευρώπη αντιβαλλιστική βολή στο ΠΒΚ -μονάδα Patriot αναχαίτισε βαλλιστικό στόχο- το γεγονός θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντικό για τις μελλοντικές προοπτικές του Πεδίου Βολής Κρήτης. Η επιβεβαίωση ήρθε με τον καλύτερο τρόπο στη χθεσινή άσκηση, την οποία παρακολούθησε αποκλειστικά το περιοδικό «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια» και θα παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια στο τεύχος Δεκεμβρίου.


hellenicdefense.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails

Συνολικές προβολές σελίδας