Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

31η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων. Οι Επίλεκτοι της Πολεμικής Αεροπορίας.(Συλλογή φωτογραφιών)

31η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων


Η έρευνα και διάσωση μάχης (CSAR) αποτελεί μια από τις πλέον επικίνδυνες και δύσκολες αποστολές στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ αποδείχτηκε ότι η ανάκτηση ενός πιλότου που καταρρίφθηκε σε εχθρικό έδαφος αποτελεί μια εξαιρετικά λεπτή στρατιωτική επιχείρηση, με αστάθμητους παράγοντες και μηδαμινά περιθώρια λάθους. Για τον λόγο αυτό, μέρα ή νύχτα, ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες με σύγχρονο εξοπλισμό και νεύρα από ατσάλι αναλαμβάνουν να πετάξουν μέχρι την καρδιά του εχθρού, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το απροσδόκητο. Αποστολή τους; Να εντοπίσουν και να ανακτήσουν σώο από το εχθρικό έδαφος οποιονδήποτε χειριστή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο...

Η εκτέλεση αποστολών έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) αποτελεί μια εξαιρετικά πολύπλοκή διαδικασία η οποία χαρακτηρίζεται από μικρά χρονικά περιθώρια, υψηλό ρίσκο και απαίτηση συνδρομής ενός αριθμού εναέριων μέσων, προκειμένου να μεταφερθεί και να υποστηριχθεί η ομάδα των διασωστών-καταδρομέων τόσο κατά τη φάση της διείσδυσης όσο και κατά τη φάση της απαγκίστρωσης από την εχθρική ενδοχώρα.


Η 31η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων της Π.Α. έλαβε σάρκα και οστά μόλις το 1998 ως Σμήνος Ειδικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕΕ) με κύρια αποστολή την εκτέλεση αποστολών έρευνας και διάσωσης μάχης (Combat Search and Rescue). Διοικητικά υπάγεται στην Διοίκηση Αεροπορικού Υλικού (ΔΑΥ)ενώ σε περίπτωση επιχειρήσεων λαμβάνει εντολές απευθείας από το ΑΤΑ. Ως έδρα του νεοσύστατου τότε ΣΜΕΕ ορίστηκε η 112 Π.Μ., μια επιλογή ιδιαίτερα λειτουργική καθώς βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την 358 Μοίρα Έρευνας και Διάσωσης (358 ΜΕΔ).



Λόγω της φύσης της αποστολής, μπορεί να γίνει κατανοητή από οποιονδήποτε η αναγκαιότητα της ειδικής εκπαίδευσης του προσωπικού που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο φάσμα επιχειρήσεων, καθώς θα πρέπει να είναι εξοικειωμένο με ειδικές διαδικασίες ανάπτυξης με ελικόπτερο ή με αλεξίπτωτο από αεροσκάφος, ενώ είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει εχθρική αντίσταση στο έδαφος προκειμένου να πετύχει τη διάσωση ενός χειριστή.

Η απόκτηση σε πρώτη φάση των τεσσάρων AS-332C-1 Super Puma (ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2000) και εν συνεχεία η παραλαβή άλλων έξι του ίδιου τύπου (ειδικά διαμορφωμένα για αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης CSAR) το 2003 απογείωσε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.
Αποστολή της 31ης ΜΕΕ είναι η άρτια οργάνωση, εκπαίδευση, εξοπλισμός και η βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων της, για να εκτελεί Έρευνα & Διάσωση, Έρευνα & Διάσωση Μάχης και Ειδικές Επιχειρήσεις σύμφωνα με τα υφιστάμενα Επιχειρησιακά Σχέδια, το Αεροπορικό Δόγμα και τις ειδικές εντολές της Ηγεσίας της Π.Α.
Είναι ίσως δύσκολο να γίνει κατανοητό τι σημαίνει πραγματικά έρευνα και διάσωση μάχης. Ποια είναι η προετοιμασία, ποια τα συναισθήματα πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια της αποστολής στον αέρα, καθ' οδόν για την περισυλλογή του χειριστή που κινδυνεύει πίσω από τις εχθρικές γραμμές.
Ο καλύτερος τρόπος για μάθει κανείς για όλα αυτά είναι να συμμετέχει σε μια τέτοια αποστολή.

 Ένα από τα πλέον απαιτητικά σενάρια στα οποία εκπαιδεύονται εντατικά οι χειριστές και τα πληρώματα της 384 ΜΕΔ, σε συνεργασία με τους διασώστες -καταδρομείς της 31ης ΜΕΕ, αφορά την απομάκρυνση ασθενούς ή τραυματία από το κατάστρωμα πλοίου το οποίο βρίσκεται εν πλω. Η συμμετοχή μας σε μια πτήση με τα Super Puma αφορούσε την εκπαίδευση ακριβώς σε αυτήν τη διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται σε τακτική βάση, προκειμένου να εκτελείται αποτελεσματικά και πρωτίστως με ασφάλεια από τους χειριστές της Μοίρας.


Ο όρος των Ειδικών Επιχειρήσεων περιλαμβάνει ευρύτατο φάσμα επιχειρησιακών αποστολών σε ξηρά, θάλασσα και αέρα που διεξάγεται από στρατιωτικές μονάδες με ιδιαίτερη εξειδίκευση, εκπαίδευση, οπλισμό και μέσα.


Η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης από το έτος ιδρύσεως της έχει ως έδρα της την αεροπορική βάση Ελευσίνας.
Το έμβλημα της κοσμούν η ασπίδα του Αχιλλέα, ο Αετός του Δία (σύμβολο δύναμης και υπεροχής, συμβολίζει την από αέρος διάσωση) και το φίδι, που ως σύμβολο αναγέννησης παραπέμπει στην παροχή Πρώτων Βοηθειών. Το «Α» προέρχεται από τη λέξη «Αχιλλέας» και είναι το χαρακτηριστικό κλήσης ειρηνικής περιόδου, ενώ ο κεραυνός συμβολίζει τις τηλεπικοινωνίες και την ταχύτητα αντίδρασης. Το Γαλάζιο που περιβάλει την όλη σύνθεση είναι το χρώμα του Ελληνικού Εναέριου Χώρου και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το ρητό «Των δ’ επιλέκτων η Αρετή» αποτελεί μέρος από την  ρήση του Αριστοτέλη :
«…των πολλών επιδίωξη η Ηδονή
Των εκλεκτών η δόξα
Των δ’ επιλέκτων η Αρετή»









 
 
 
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails

Συνολικές προβολές σελίδας