Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

«Ναι» στις φρεγάτες, «όχι» στα Rafale

Στο πλαίσιο των ειλημμένων αποφάσεων της ελληνικής πολιτείας σκοπεύει να κινηθεί η Αθήνα στο θέμα της προμήθειας φρεγατών από τη Γαλλία, δήλωσε χθες ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον γάλλο ομόλογό του Ερβέ Μορέν. Ως γνωστόν, η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε προωθήσει την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών FRΕΜΜ (με τη φόρμουλα 4+2).

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «εκφράσαμε τη βούληση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό τον απαράβατο όρο της μεγαλύτερης δυνατής ελληνικής συμμετοχής, της μεγαλύτερης δυνατής μεταφοράς τεχνολογίας». Εκτιμάται ότι τελικά η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει στην προμήθεια μόνο τεσσάρων γαλλικών φρεγατών, ζήτημα όμως που συνδέεται και με το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις για τα ναυπηγεία (μία εξ αυτών προέρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και χαρακτηρίζεται «σοβαρή» από συνεργάτες του υπουργού), ενώ χθες ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση και με τον κ. Ν. Ταβουλάρη , πρόεδρο των Ναυπηγείων Νεωρίου- Ελευσίνας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και το ζήτημα της προμήθειας από την Ελλάδα 15 ελικοπτέρων Super Ρuma, με σκοπό να ενισχυθεί η επιχειρησιακή της δυνατότητα για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε στον κ. Μορέν ότι προτού προχωρήσει η συγκεκριμένη προμήθεια θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα ασυμβατότητας που έχουν προκύψει με τα ελικόπτερα ΝΗ-90. Και όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος κρίνεται πρόωρη από την κυβέρνηση. Αλλωστε ο υπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων για την επικαιροποίηση του τρέχοντος ΕΜΠΑΕ. Ο γάλλος υπουργός επέδωσε και ένα προσχέδιο για μια συμφωνία ασφαλείας και άμυνας, σε συνέχεια προηγούμενης συμφωνίας των κκ. Κ. Καραμανλή και Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί σε υψηλό επίπεδο, ενδεχομένως σε μια επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο Παρίσι.



tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails

Συνολικές προβολές σελίδας