Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Απολογισμός έργου από τον Κύπριο υπουργό Άμυνας

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κ. Παπακώστας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου παρουσία του Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Π. Τσαλικίδη, του γενικού διευθυντή του υπουργείου, του διευθυντή του επιτελείου του και άλλων ανώτατων αξιωματικών της δύναμης.
"Η Εθνική Φρουρά εκσυγχρονίζεται, αναδιοργανώνεται και αποκτά τα αναγκαία οπλικά συστήματα για να μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία την οποιαδήποτε αιφνιδιαστική επίθεση του εχθρού", δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας επισημαίνοντας ότι εντός του 2010 αναμένεται η παραλαβή των 41 αρμάτων μάχης Τ-80U και τρίων μεταφορικών ελικοπτέρων ΑW-139
Για τους σκοπούς επάνδρωσης των αρμάτων μάχης έχει ήδη προγραμματισθεί η πρόσληψη 82 ΕΠΥ
(Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης) ή ΟΒΥ (Οπλίτες Βραχείας Υπηρεσίας). 
"Η πρόσληψη αυτού του προσωπικού συνεπάγεται οικονομικό κόστος. Αυτό το κόστος, όμως, θα είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε αφότου πρώτα αξιολογήσουμε την όλη κατάσταση με τα δεδομένα που θα προκύψουν και ιδιαίτερα τις ανάγκες σε προσωπικό, μετά το πέρας της πρώτης φάσης της αναδιοργάνωσης τον προσεχή Νοέμβριο", ανέφερε σχετικά.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης εκ μέρους της Κύπρου για ένταξη στο πρόγραμμα "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" (ΡfP), το υπουργείο Άμυνας συνεχίζει την πάγια πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. "Και να υποβαλλόταν αίτηση, η Τουρκία θα έθετε βέτο, όπως έχει κάνει και σε άλλες 14 περιπτώσεις". Ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κύπρος συμμετέχει ενεργά και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα στις διάφορες συναντήσεις υψηλού επιπέδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ αλλά και σε όλες τις δράσεις της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. "Μέχρι σήμερα συμμετείχαμε στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις της Ε.Ε. στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Σουδάν, στο Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Τώρα συμμετέχουμε στην Επιχείρηση "ΑΤΑΛΑΝΤΑ" για την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοικτά της Σομαλίας. Επίσης συμμετέχουμε στην επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) και στο Ευρωπαϊκό Πολυεθνικό Συγκρότημα HELBROC, με κράτος-πλαίσιο την Ελλάδα. Κρίνω σκόπιμο να σημειώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεισφέρει τις υποδομές της, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και εγκαταστάσεις, σε όλες τις επιχειρήσεις της Ε.Ε. και του ΟΗΕ. Επιπλέον συνεισφέρουμε οικονομικά σε όλες τις επιχειρήσεις της Ε.Ε. μέσω του μηχανισμού ΑΘΗΝΑ."
Ο Κ. Παπακώστας είπε ότι συνεχίζεται η αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα. "Με τον εξ Ελλάδος ομόλογό μου, υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθορίσαμε τον τρόπο αυτής της συνεργασίας. Σήμερα, στο επίκεντρο βρίσκεται η επαναξιολόγηση και αναθεώρηση του Κοινού Μνημονίου Χειρισμού Κρίσεων Ελλάδας-Κύπρου, ώστε να συνάδει με τα σημερινά δεδομένα".
Για τη φυγοστρατία, ο K. Παπακώστας είπε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο όσοι κρίνονται κατάλληλοι για εναλλακτική θητεία θα την εκτελούν σε μονάδες της Εθνικής Φρουράς και όχι σε άλλες υπηρεσίες, ενώ όσοι στρατεύσιμοι κρίνονται ακατάλληλοι, λόγω ψυχικών παθήσεων, θα λαμβάνουν προσωρινό και όχι οριστικό απολυτήριο.

Αναφορικά με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, ο υπουργός Άμυνας έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις, την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού
ΕΠΥ και ΟΒΥ, κάτι που απαιτεί την επιβάρυνση του προϋπολογισμού και την έγκριση της Βουλής εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Tέλος ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το γενικό χωροταξικό σχέδιο για ανέγερση νέου κτιρίου για το ΥΠΑΜ, το ΓΕΕΦ και τη Λέσχη Αξιωματικών ενώ έγιναν επίσης έργα επέκτασης του στρατιωτικού κοιμητηρίου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
strategy-geopolitics4.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails

Συνολικές προβολές σελίδας