Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Kοινή Ελληνοισραηλινή άσκηση στα τέλη Μαίου

Κοινή αεροπορική άσκηση στην ελληνική- ηπειρωτική και νησιωτική- επικράτεια σχεδιάζουν Ελλάδα και Ισραήλ για το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, στο πλαίσιο της ετήσιας στρατιωτικής συνεργασίας τους.

Για την άσκηση- που περιλαμβάνει ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών αποστολών- πρόκειται να μετασταθμεύσουν σε αεροπορικές βάσεις μαχητικά αεροσκάφη (Σούδα) και ελικόπτερα (Ανδραβίδα).

Ο φετινός σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει μακράς ακτίνας πτήσεις βομβαρδισμού με εναέριο ανεφοδιασμό, όπως η άσκηση «Ενδοξος Σπαρτιάτης» του 2008. Τότε η κατά κύματα άφιξη σμηνών ισραηλινών F15 και F-16 και ο εικονικός βομβαρδισμός στην
Κρανέα Θεσσαλίας είχε προκαλέσει σάλο παγκοσμίως, καθώς θεωρήθηκε ως προσομοίωση επίθεσης στο Ιράν.

Και στο Αιγαίο

Ο βασικός σχεδιασμός για φέτος έχει ήδη γίνει και περιλαμβάνει αποστολές κρούσης σε διάφορες περιοχές του FΙR Αθήνας τόσο σε ηπειρωτικές περιοχές όσο και σε νησιά, όπως η Κάρπαθος, η Ικαρία και άλλα. Ορισμένες φάσεις θα πραγματοποιηθούν κοντά στην Κρήτη, ενώ η Ανδραβίδα θα είναι το κέντρο των εκπαιδευτικών αποστολών έρευνας και διάσωσης κρούσης (CSΑR). Η οριστικοποίηση του σχεδιασμού έγινε κατά την επίσκεψη του Νο 3 της ισραηλινής αεροπορίας στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ). Κατά τις συζητήσεις, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν υπήρξε θέμα αποφυγής πτήσεων στο Ανατολικό Αιγαίο, όπως φέρεται να είχε ειπωθεί από ένα χαμηλόβαθμο μέλος ισραηλινής αντιπροσωπείας. Μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδια πηγή του υπουργείου Αμυνας «ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα από την ισραηλινή πλευρά ούτε γραπτώς ούτε προφορικώς».


enkripto.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails

Συνολικές προβολές σελίδας