Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Κύπρος τίμησε την 52η επέτειο της Ανεξαρτησίας


Ηθικόν ακμαιότατον για τα στρατευμένα παιδιά της Κύπρου.

Λευκωσία: Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση ο κυπριακός λαός τίμησε σήμερα την 52η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Επίκεντρο των εορτασμών είναι η Λευκωσία, όπου στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ.

Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στην παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Ηλιάδη.
Το σκηνικό ήταν παρόμοιο με τα τελευταία χρόνια, καθώς η Εθνική Φρουρά δεν έχει προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα, επομένως, πλην κάποιων νέων μέσων τροχαίου υλικού, δεν παρουσιάστηκε κάτι καινούργιο.
Τα τμήματα της Εθνικής Φρουράς και της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Αμυνας, αλλά και οι έφεδροι, παρελαύνοντας σε άψογους σχηματισμούς διατράνωσαν τη θέληση και την απόφαση του λαού της Κύπρου να αγωνισθεί μέχρι την τελική δικαίωση, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την επανένωση της διαιρεμένης πατρίδας.

Στην εφετινή παρέλαση, εκτός των ρωσικών αρμάτων μάχης Τ-80 U, των γαλλικής κατασκευής AMX 30 B2, των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης TOMA BMP-3, των ελλαδικής κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων, όλμων, πυροβόλων, πυραύλων και συστημάτων εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων TOR-M1, έκαναν αισθητή την παρουσία τους για ακόμη μια φορά, υπεριπτάμενα του χώρου της παρελάσεως, τα ρωσικής κατασκευής επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 της Εθνικής Φρουράς.

Επίσης, πέταξαν για δεύτερη φορά σε στρατιωτική παρέλαση, τα ιταλικής κατασκευής ελικόπτερα Agusta Westland 139 που παρέλαβε η Ε.Φ. για ενίσχυση του τομέα της έρευνας και διάσωσης, που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα μέσα για αυτό το σκοπό.

Δήλωση προέδρου Χριστόφια
Ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, με πολιτικά μέσα ασφαλώς, για ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του μετά τη στρατιωτική παρέλαση, προσθέτοντας΄πως «σε αυτό τον αγώνα, η ανάσα της Ελλάδας πάντοτε μας θερμαίνει".
Είπε πως θέλει, «με τη παρουσία του φίλου υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, να ευχαριστήσω θερμά την ελληνική κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας για την αμέριστη, καθημερινή στήριξη σε όλους τους τομείς της Κυπριακής Δημοκρατίας και του αγώνα που διεξάγουμε».
Παράλληλα απηύθυνε μήνυμα αισιοδοξίας, εκφράζοντας την πεποίθηση και ευχόμενος «το συντομότερο δυνατό να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες, οικονομικές, πολιτικές, να έχουμε λύση του Κυπριακού προς το συμφέρον και των δυο κοινοτήτων, προς το συμφέρον των Κυπρίων πρώτα από όλα και μόνον, ώστε να προχωρήσουμε, να δημιουργήσουμε σε αυτό το νησί ένα χώρο ειρήνης, συνεργασίας, μεταξύ των Κυπρίων πρώτα από όλα αλλά και μεταξύ της Κύπρου μας, των Ευρωπαίων εταίρων μας και των γειτόνων μας εδώ στην περιοχή».
O πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε ολόκληρο τον Κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», επειδή θεωρεί, όπως είπε, ότι η γιορτή της ανεξαρτησίας είναι κοινή γιορτή, «γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κοινό απόκτημα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».
«Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τις ένοπλες δυνάμεις για την άρτια παρουσία τους και σήμερα στην παρέλαση προς τιμήν της 1ης Οκτωβρίου, ημέρας της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.
«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «ένεκα της τουρκικής εισβολής και της κατοχής, η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κουτσουρεμένη, και δεν μπορεί η νόμιμη Κυβέρνηση να ασκήσει τον έλεγχο και στο κατεχόμενο τμήμα. Κατά συνέπεια ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, με πολιτικά μέσα ασφαλώς για ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου», υπογράμμισε.
«Σε αυτό τον αγώνα, η ανάσα της Ελλάδας πάντοτε μας θερμαίνει. Και θέλω, τη παρουσία του φίλου Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας, να ευχαριστήσω θερμά την ελληνική Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας για την αμέριστη, καθημερινή στήριξη σε όλους τους τομείς της Κυπριακής Δημοκρατίας και του αγώνα που διεξάγουμε», ανέφερε.
«Θέλω να τονίσω», πρόσθεσε, «ότι οι στιγμές είναι δύσκολες. Δεν θα αναφερθώ τώρα στα οικονομικά προβλήματα. Είναι μπροστά μας. Ξέρετε ότι σήμερα συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα ασχοληθούμε με αυτά τα θέματα. Την Παρασκευή θα συναντηθώ με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων Θα γίνουν επαφές με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, και εύχομαι σύντομα να έχουμε το δικό μας πρόγραμμα, το οποίο θα συζητήσουμε με εκείνους που πρέπει να συζητήσουμε για να προχωρήσουμε πάρα πέρα», επεσήμανε.

Απηύθυνε μήνυμα αισιοδοξίας, σημειώνοντας πως «παρά τις δυσκολίες, ο κυπριακός λαός έχει αποδείξει πλείστες τόσες φορές ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες με επιτυχία».
«Το πιστεύω αυτό πραγματικά και εύχομαι το συντομότερο δυνατό να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες, οικονομικές, πολιτικές, να έχουμε λύση του Κυπριακού προς το συμφέρον και των δυο κοινοτήτων, προς το συμφέρον των Κυπρίων πρώτα από όλα και μόνον, ώστε να προχωρήσουμε, να δημιουργήσουμε σε αυτό το νησί ένα χώρο ειρήνης, συνεργασίας, μεταξύ των Κυπρίων πρώτα από όλα αλλά και μεταξύ της Κύπρου μας, των Ευρωπαίων εταίρων μας και των γειτόνων μας εδώ στην περιοχή», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Ακόμα μια φορά συγχαίρω θερμά τον Υπουργό Αμυνας, τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τα παιδιά που έχουν παρελάσει ενώπιόν μας και εύχομαι κάθε καλό. Χρόνια πολλά σε όλους», κατέληξε.
Εξάλλου, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγός του ΄Ελση Χριστόφια παρέθεσαν δεξίωση σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο από τις 7.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η δεξίωση ήταν ανοικτή για το κοινό.

Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, κόμματα εξέδωσαν χθες ανακοινώσεις για τους γεμάτους θυσίες αγώνες του κυπριακού λαού.
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails

Συνολικές προβολές σελίδας