Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης στον Ναύαρχο Νικόλαο Βότση

Ο Ναύαρχος Βότσης με το ανδραγάθημά του, τον τορπιλισμό τουρκικού θωρηκτού «ΦΕΤΙΧ ΜΠΟΥΛΕΝΤ» μέσα στο λιμένα της Θεσσαλονίκης, κατάφερε να στερήσει το ηθικό από τον οθωμανικό στρατό που είχε καταλάβει την πόλη και να διευκολύνει με αυτόν τον τρόπο την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη και την απελευθέρωσή της.


1. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη εκδηλώσεις στο πλαίσιο εορτασμού της μνήμης του Ναυάρχου Νικόλαου Βότση. Πραγματοποιήθηκαν αθλητικοί ιστιοπλοϊκοί αγώνες ανοιχτής θαλάσσης με τέσσερις ιστιοδρομίες. Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης χθες 24 Οκτωβρίου 2010 κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Ναυάρχου Βότση , έδωσε την εκκίνηση της τελευταίας ιστιοδρομίας και έκανε τις απονομές των μεταλλίων στους αθλητές στη Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδας. Ακολούθησε συναυλία με εμβατήρια και σαλπίσματα της μουσικής μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού η οποία συμπλήρωσε 130 χρόνια από την ίδρυσή της.

2. Αξίζει να
σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Ναυάρχου Βότση υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Ο Ναύαρχος Βότσης με το ανδραγάθημά του, τον τορπιλισμό τουρκικού θωρηκτού «ΦΕΤΙΧ ΜΠΟΥΛΕΝΤ» μέσα στο λιμένα της Θεσσαλονίκης, κατάφερε να στερήσει το ηθικό από τον οθωμανικό στρατό που είχε καταλάβει την πόλη και να διευκολύνει με αυτόν τον τρόπο την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη και την απελευθέρωσή της.

Αντιπλοίαρχος Αδαμάντιος Χριστοδούλου ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

ΒΟΤΣΕΙΑ 2010
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ κου Α/ΓΕΝ

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω σήμερα στην Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος στα πλαίσια της τελετής απονομής των επάθλων του Ιστιοπλοϊκού Αγώνα «Βότσεια 2010».

Με την ολοκλήρωση του ιστιοπλοϊκού αυτού αγώνα, ο οποίος διήρκεσε τέσσερις ημέρες, θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τους νικητές όσο και όλους τους αθλητές των πληρωμάτων των σκαφών που συμμετείχαν.

Ο αέναος δεσμός του Έλληνα με το θαλασσινό στοιχείο, αλλά και οι ηρωικοί αγώνες του Πολεμικού Ναυτικού που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις ενδοξότερες στιγμές του έθνους, έχουν δημιουργήσει μια ισχυρότατη ναυτική παράδοση, την οποία δεν πρέπει να λησμονούμε και στην οποία οφείλουμε να είμαστε προσηλωμένοι, εκμεταλλευόμενοι τα διδάγματα του παρελθόντος για να χαράξουμε την πορεία στο μέλλον.

Τύχη αγαθή μου επεφύλαξε εφέτος η μοίρα να έχω τη χαρά και την τιμή να βρίσκομαι, κατά τη διάρκεια αυτού του εορτασμού, ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και να αποτιμώ τιμή στον Ναύαρχο Βότση, υπό τις διαταγές του οποίου υπηρέτησε ο παππούς μου, τορπιλητής Δημήτριος Ελευσινιώτης στο τορπιλοβόλο 11 κατά τη διάρκεια των ιστορικών αυτών στιγμών. Τη μνήμη του Ναυάρχου Βότση τιμούμε λοιπόν σήμερα με τον αγώνα «Βότσεια 2010», και στο πρόσωπό του και ολόκληρο το ηρωικό πλήρωμα του τορπιλοβόλου 11.

Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών αγώνων συναντούμε το Ναύαρχο Βότση να υπηρετεί με το βαθμό του Υποπλοιάρχου. Αναλαμβάνει καθήκοντα κυβερνήτου στο τορπιλοβόλο 11, με το οποίο έμελε να συνδέσει το όνομά του για πάντα. Το τορπιλοβόλο 11 ήταν ένα πλοίο 27 ετών, με μόλις 37 μέτρα μήκος και ταχύτητα 13 κόμβων. Ακούγεται ασήμαντο αρκετά, κι όμως κατάφερε να γράψει λαμπρή ιστορία.

Μετά από σχετική διαταγή από το τότε Υπουργείο Ναυτικών προετοιμάστηκε για την επίθεση στο λιμένα της Θεσσαλονίκης. Και αφού όλα ήταν έτοιμα, η επίθεση αποφασίσθηκε για το βράδυ της 18 Οκτωβρίου του 1912.

Με σκεπασμένα τα φώτα το Τορπιλοβόλο 11 ξεκινά βάζοντας πλώρη για το Καραμπουρνού. Και όσο επλησίαζαν προς το λιμένα της Θεσσαλονίκης τόσο πιο ευδιάκριτος και απειλητικός στεκόταν ο προβολέας των Τούρκων ο οποίος ερευνούσε προς όλες τις διευθύνσεις. Μα δεν ήταν ο προβολέας ο μόνος κίνδυνος. Ο εχθρός είχε ρίξει και νάρκες αφήνοντας μόνο ένα στενό πέρασμα στο λιμάνι. Τίποτα όμως δεν ήταν αρκετό να σταματήσει την ορμή του Βότση.

Όταν στο βάθος φάνηκε η σκλαβωμένη Θεσσαλονίκη οι καρδιές του πληρώματος σκίρτησαν από εθνικό πόθο. Η μεγάλη στιγμή πλησίαζε. Το πλήρωμα του Τορπιλοβόλου 11 προσπαθούσε να ξεχωρίσει τη σιλουέτα του Φετίχ Μπουλέντ, που σημαίνει στα τούρκικα καλή τύχη, τύχη την οποία την άλλαξε μέσα σε λίγες στιγμές ο Ναύαρχος Βότσης.

Ήταν ώρα 11.20 όταν το Τορπιλοβόλο 11 βρέθηκε σε απόσταση 150 μέτρων από το εχθρικό θωρηκτό, ανεντόπιστο, κάτω από τα μάτια των Τούρκων. Η ώρα είχε φτάσει. Οι στιγμές αυτές που αποτελούν πολλοστημόριο του χρόνου, στην ιστορία περνούν στην αιωνιότητα. Μέσα σε αυτές τις στιγμές ακούγεται η διαταγή για βολή του Βότση προς τους τορπιλητές του

Δύο τορπίλες βρήκαν το στόχο τους ενώ η τρίτη αστόχησε. Μα αυτές οι δύο ήταν αρκετές για να βυθίσουν το εχθρικό θωρηκτό Φετίχ Μπουλέντ, το οποίο με τις μεγάλου βεληνεκούς πυροβολαρχίες του είχε αναλάβει την προστασία της πόλης από ξηράς και θαλάσσης. Έτσι, ένα ακόμη θαλασσινό τρόπαιο στήθηκε εκείνη την ώρα στην ιστορία της Ελλάδος, μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κάτω από τα μάτια του εχθρού. Το γεγονός της βύθισης είχε σημαντική επίδραση στο ηθικό των αμυνομένων Τούρκων με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης την 26 Οκτωβρίου.

Η είδηση προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλους τους Έλληνες, υπενθυμίζοντας τους ήρωες του 1821, όπου οι μπουρλοτιέρηδες αψηφώντας τον εχθρό και κοροιδεύοντας το θάνατο έδιναν ελπίδες λευτεριάς στον υπόδουλο λαό, ήταν αυτή του Βότση. Η ιστορία έχει γράψει τα ονόματα του κυβερνήτη και του πληρώματος του τορπιλοβόλου 11 με χρυσά γράμματα και δάφνες, στις σελίδες των αθανάτων. Ας ταξιδέψουμε για μια στιγμή με τη σκέψη μας σε εκείνη την εποχή και να νιώσουμε έστω και λίγο το μεγαλείο της ψυχής εκείνων. Η ανάμνηση αυτή αποτελεί χρέος ιερό για όλους μας.

Χρέος ιερό όμως αποτελεί και το καθήκον μας να διδαχτούμε από τις πράξεις τους. Ο ναύαρχος Βότσης και το πλήρωμά του είχαν στα χέρια τους ένα μικρό και ασήμαντο πλοίο. Τα έβαλαν όμως με ένα κράτος θηρίο, με ένα τεράστιο πλοίο, θωρηκτό, μέσα σε λιμένα απροσπέλαστο φαινομενικά. Ενωμένοι όμως δε φοβήθηκαν τίποτα. Τόλμησαν, πάλεψαν και νίκησαν.

Σας ευχαριστώ. Θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσω την ικανοποίησή μου προς το Διοικητή της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος Πλοίαρχο Δημήτριο Τσαιλά, για την άριστη προετοιμασία και οργάνωση του εορτασμού προς τιμήν του Ναυάρχου Νικόλαου Βότση στα πλαίσια των παραδόσεων του Πολεμικού Ναυτικού. Γι' αυτό επιτρέψτε μου να του προσφέρω το θυρεό του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού καθώς και ένα αναμνηστικό για την επερχόμενη ονομαστική του εορτή.

Αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης ΠΝ

Αρχηγός ΓΕΝ



armyalert.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails

Συνολικές προβολές σελίδας